abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if Dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Vragen en antwoorden over CAD-toepassingen

AutoCAD op de iPad

Vraag Kan ik dwg-bestanden bekijken en bewerken vanaf mijn Apple iPad?
Antwoord Ja, download daartoe het gratis programma AutoCAD WS uit de App Store. Daarmee kunt u tekenen en tekeningen bekijken vanaf uw iPad, iPod of iPhone. Deze software is ook geschikt voor Android Tablet-PC‘s. Lees verder in deze review van Bart. Heeft u een iPad? Vergeet dan niet om, nadat u AutoCAD WS hebt uitgeprobeerd, GstarCAD MC even uit te proberen.

Nauwkeurig tekenen op PDF-bestanden

Vraag Ik wil PDF-bestanden gebruiken als onderlegger en er iets overheen tekenen. Hoe doe ik dat?
Antwoord Maak van de PDF-tekening een TIF-bestand en koppel die als Image. Om van PDF een TIF te maken, kunt u BlueBeam PDF Revu gebruiken. Download Bluebeam PDF Revu. Na de installatie van Bluebeam opent u daarmee de PDF en geeft u een printopdracht naar de BlueBeam-printer, waarbij u als bestandsformaat TIF kiest. Het TIF-bestand koppelt u in AutoCAD of GstarCAD als image via Insert > Raster Image

Nieuwe tekeningen openen in een oude AutoCAD

Vraag Ik probeer een AutoCAD-tekening te openen en krijg de foutmelding "Drawing file was created by an incompatible version". Wat nu?
Antwoord Dit komt omdat de tekening is gemaakt met een nieuwere versie van AutoCAD. Download het gratis programma DWGgateway van Solidworks. Daarmee kan vanuit AutoCAD 14 t/m 2006 een DWG t/m AutoCAD 2009 worden ingelezen!

AutoCAD op Apple Mac

Vraag Wordt AutoCAD ook geleverd voor Apple Macintosh?
Antwoord Momenteel (9/10/10) niet, maar hij is opnieuw aangekondigd! Hij heeft ooit bestaan: de AutoCAD voor de Apple, maar AutoCAD is al jaren niet meer uitgebracht voor het Mac OS van Apple. Dat gaat dus weer veranderen. Nog even geduld dus!
Vraag Kan ik DWG-bestanden bekijken op de Mac?
Antwoord Ja. Download de gratis DWG- en DXF-viewer van Solidworks via eDrawingsViewer.com.
Vraag Kan ik DWG-bestanden maken op de Mac?
Antwoord Ja, m.b.v. ArchiCAD en Vectorworks bijvoorbeeld. Zijn dit geen opties, bijv. omdat je dat eerst nog moet leren, pak dan een Windows-computer en zet het goedkope GstarCAD erop. GstarCAD is inclusief nieuwe computer even duur als Vectorworks!

Waar is de knop Model/Paper?


Vraag Ik start AutoCAD 2008, maar zie geen knop meer om te schakelen tussen Model en Paper Space. Kan ik die weer aanzetten?
Antwoord Ja, (zie afbeelding rechts) klik rechtsonder op het kleine zwarte driehoekje (status bar menu) en vink Paper/Model aan.

Enter name of drawing to open

Vraag Ik druk in AutoCAD, AutoCAD LT of GstarCAD op Open en krijg de vraag Enter name of drawing to open <.>: . Hoe krijg ik het menu weer terug waarmee ik door de bestandenlijst kan bladeren?
Antwoord De systeemvariabele Filedia terug op 1 zetten.
Nieuws

DXF-bestand maken van een deel van de tekening

Vraag Hoe maak ik een DXF-bestand van een deel van de tekening? Het DXF-bestand gaat naar de CNC-machine, maar mag alleen de lijnen bevatten die ik selecteer. Hoe doe je dat?
Antwoord In AutoCAD en GstarCAD kunt u bij de functie WBLOCK objecten selecteren en in het dialoogmenu het bestandstype aanpassen naar DXF.

Wat zijn SHX-bestanden?

Vraag Ik krijg af en toe meldingen van ontbrekende SHX-bestanden. Wat zijn dat en hoe moet ik ermee omgaan?
Antwoord SHX-bestanden zijn gecompileerde SHP-bestanden. Beide zijn voor het definieren van tekstfonts en symbolen (shapes). Dat gebeurt met vectoren met dikte 0, dit i.t.t. de windows fontbestanden (de TTF-bestanden in c:\windows\fonts) die altijd een dikte hebben, zoals Arial. SHP-bestanden kun je met het kladblok openen en aanpassen. Vanuit AutoCAD en GstarCAD kun je door COMPILE in te tikken een SHP-bestand omvormen tot een SHX-bestand.

SHX-bestanden met shapes kunnen via LOAD geladen worden en daarna via SHAPE worden aangesproken alsof je een block invoegt. Shapes zijn ook nodig om speciale lijntypes met symbolen te definiļæ½ren.

SHX-bestanden met teksten erin kunnen worden aangesproken via de tekststijl (LOAD niet nodig). Als je een tekening van iemand anders opent met een tekststijl die een SHX-bestand gebruikt waar je niet over beschikt, dan is de enige goed reactie: bellen. De afzender hoort je de afwijkende SHX-bestanden mee te sturen. Het is aan te raden om de SHX-bestanden te verzamelen in een bepaalde map op het netwerk, zodat iedereen de nodige SHX-bestanden kan kopieren na de installatie van AutoCAD of GstarCAD.

Via OPTIONS kun je een alternate font instellen. Dit wordt gebruikt om tekst weer te geven als het font niet bekend is. Vaak gaat dat goed, maar het kan fout gaan, omdat niet zeker is hoe de tekening er met het onbekende font uit ziet. Er kunnen bepaalde speciale tekens wegvallen die misschien belangrijk zijn. Het tekenen met speciale fonts raden we om die reden af. Speciale tekens kun je ook maken als block. Bij het verzenden van een DWG-bestand is het ook geen slechte gewoonte om een PDF-afdruk mee te sturen, waarop is te zien hoe de tekening er uit hoort te zien. Tevens heb je dan een versie van het DWG-bestand zoals je hem hebt ontvangen.

Spiegelen in SketchUp

Vraag Hoe kan ik spiegelen in SketchUp?
Antwoord Gebruik de middelste grips van de scale-functie met een factor -1, zoals de onderstaande video laat zien.


Help! Mijn teksten worden niet gevuld!

Vraag Ik gebruik het font Arial en krijg opeens bij het plotten alleen nog maar de contouren te zien. De textfill staat gewoon aan. Wat doe ik fout?
Antwoord Goede kans dat het viewport waarin de tekst staat de Shade plot eigenschap op Hidden heeft staan. Zet u deze op As displayed, dan worden de truetype fonts zoals Arial weer gewoon gevuld op de plot.
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv