abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over SketchUp Pro

SketchUp Pro

27/6/19 Download SketchUp Pro (kies Professional) om het uit te proberen (30 dagen gratis) en laat ons a.u.b. weten wat u ervan vindt. SketchUp Pro meteen bestellen mag natuurlijk ook. De Pro-Classic-uitvoering is de klassieke blijvende licentie voor als u niet per jaar wilt betalen. Per jaar betalen is al de nieuwe norm, maar momenteel kunt u nog kiezen.

   

SketchUp - 3D voor iedereen

Met het programma SketchUp Pro van slechts een paar honderd euro, kunt u in zeer korte tijd een nauwkeurig 3D vlakkenmodel opzetten, dat u weer kunt overhalen naar AutoCAD (dwg), Microstation (dxf) of VIZ (3ds, vh. 3D Studio). Als u aan iemand iets wilt uitleggen dan doet een 3D plaatje vaak wonderen, maar het mag niet teveel kosten om zo'n plaatje te maken. Met dit programma kunt u het zich opeens wél permitteren, want hier kan echt vrijwel iedereen mee overweg, zelfs u ;-) !Om een goede uitwisseling via DWG- en DGN-bestanden te garanderen is Google lid van de Open Design Alliance.

SketchUp werkt standaard in perspectief en ondersteunt ook materialen, transparantie en schaduwen. U hoeft alleen maar uw muiswieltje in te drukken om om uw model heen te lopen. Draai aan uw muiswiel en u zoomt in. Kijk op www.sketchup.com voor de automatische demo's. Het linkse plaatje hieronder hebben we na het starten van SketchUp met 10 muiskliks gemaakt (waarvan slechts ��n schermbutton), het middelste met nog eens 10 kliks, het rechtse in 10 minuten!
Afbeelding vergrotenAfbeelding vergroten
Afbeelding vergroten


Voldoet u aan ��n van de volgende profielen, dan is SketchUp iets voor u:
 • U bent stedenbouwkundige, moet af en toe schaduwstudies doen en u hebt maar zeer beperkte tijd om 3D presentaties te maken.
 • U bent zelfstandig architect en u zoekt een eenvoudig 3D pakket voor weinig geld, dat u snel kunt leren.
 • U bent architect en u hebt enkele gespecialiseerde collega's die met een 3D pakket als Revit, Architectural Desktop, Autodesk VIZ, 3D Studio Max, Arkey, ArchiCAD, Allplan of Speedikon, gebouwen modelleren, maar u kunt ze niet voor elk ontwerpje storen.
 • U bent aannemer en u wilt uw klant even uw idee laten zien voor de aanbouw, dakkapel of andere verbouwing.
 • U bent werkvoorbereider, tekenaar of constructeur, werkt met AutoCAD LT en u wilt af en toe iets in 3D doen.
 • U bent interieurarchitect en u wilt zonder al te veel kliks uw ontwerp kunnen presenteren.
 • U bent standbouwer en u wilt nog sneller een 3D plaatje hebben.
 • U bent ... iemand die af en toe wel eens iets 3D zou willen presenteren, maar tot nu toe alle 3D pakketten te moeilijk vond.
U bent niet gek! Dus omdat wij er zo enthousiast over zijn, probeert u het maar eens. Download hier de gratis probeerversie. Deze doet het maar acht uur, want als u dan nog niet overtuigd bent, dan geven wij het op! Nog meer lezen? Klik hier


SketchUp, Architectural Desktop, Revit, Autodesk VIZ of 3D Studio Max?
"Hoe vergelijk je appels met peren?" zou de subtitel kunnen zijn. SketchUp heeft niet alleen een veel lagere prijs, maar is ook voor een heel andere doelgroep dan Architectural Desktop, Revit, Autodesk VIZ of 3D Studio Max. De top in het 3D ontwerpen is 3D Studio Max, dat vooral is bedoeld voor de tekenfilmindustrie en de spelletjesmakers, met geweldige bewegings- en sfeereffecten. Autodesk VIZ is het kleine broertje, overigens met werkelijk alles wat u nodig hebt om een professionele presentatie van bijv. een gebouwontwerp voor te bereiden. Viz is vooral bedoeld voor de bouw en de architectuur en een subset van de VIZ-functies vindt u danook terug in Architectural Desktop, de AutoCAD-versie voor 3D gebouwmodellen. Revit tenslotte is het ultieme gebouwmodelleerpakket, dat los staat van AutoCAD en in de voorlopig-ontwerpfase goed ingezet kan worden, omdat alles kan worden geparametriseerd. Over al deze producten valt nog veel meer te vertellen, maar het gaat er hier om dat ze gemeen hebben dat ze veel meer kosten en een full time aanpak vergen om goed uit de verf te komen. Met dit laatste bedoelen we dat u iemand vrij moet maken die zich deze pakketten goed gaat eigen maken, hetgeen op zich de grootste kostenfactor is. SketchUp daarentegen is zo gemakkelijk aan te leren, dat het daardoor veel gebruikt zal gaan worden en zich dus heel snel terugverdient. Kortom een vrijwel risicoloze investering!

SketchUp onder Citrix en VMWare - NIET TOEGESTAAN
Let op! Op dit moment (anno 2014) wordt SketchUp niet ondersteund onder Citrix en/of VMWare. Sterker nog: het is volgens de licentie niet toegestaan om SketchUp te draaien in een gevirtualiseerde omgeving.


Uitwisseling SketchUp Pro
Met de gratis versie van Google Sketchup beschikt u niet over alle uitwisselingsmogelijkheden. Met SketchUp Pro kunt u uw 3D model exporteren naar aanvullende 2D-indelingen:
 • 3DS (.3ds)
 • AutoCAD DWG (.dwg)
 • AutoCAD DXF (.dxf)
 • FBX (.fbx)
 • OBJ (.obj)
 • XSI (.xsi)
 • VRML (.vrml)
Daarnaast kunt u 2D exporteren naar:
 • Portable Document Format (.pdf)
 • Encapsulated PostScript Format (.eps)
 • Epix (.epx)
 • AutoCAD (.dwg, .dxf)
Nieuws rond SketchUp Pro


SketchUp Pro 2020 is beschikbaar!
29/1/20 Versie 2020 van dit handige 3D ontwerpprogramma is uit. Klik hier om te lezen wat er nieuw is.

Hebt u bij ons een lopend onderhoudscontract voor SketchUp Pro, dan kunt u per email de licentiecode opvragen om versie 2020 te activeren. Netwerklicenties blijven het na de activering nog 60 dagen doen met de 2019-versie. Het is altijd goed om de nieuwe versie eerst 30 dagen uit te testen zonder licentie, als gratis probeerversie. Gebruikt u extenties van derden, test dan even of die het nog doen met de nieuwe versie voordat u de 2020-licentie activeert.


SketchUp Pro is beschikbaar!
14/6/19 Na een tijdje deze superhandige 3D software aan anderen te hebben overgelaten, zijn alle SketchUp-producten weer gewoon bij IDEOMA verkrijgbaar, zowel de huurlicentie alsook de permanente (classic) en eventueel de upgrades. Vraag ons gerust om een offerte op maat.


SketchUp 2014 is beschikbaar!
12/3/14 Sinds deze maand kunt u beschikken over de allernieuwste SketchUp, versie 2014. Deze is veel sneller bij schaduwen en lange LayOut-documenten, bevat verbeterde bogenfuncties en in LayOut kunnen nu ook slimme labels worden gebruikt voor objectnamen, lengtes en oppervlakten en ook automatische paginanummers. Kortom, het is weer de moeite waar om te opdaten en aan de kosten zal het niet liggen: gratis voor SketchUp 2013-gebruikers en 75 euro voor de oudere versies.


Nog sneller gebouwen tekenen met Dibac for SketchUp 2014
13/3/14 Als u de video bekijkt, dan bestelt u Dibac for SketchUp 2014 vandaag nog, want dit verdient u binnen een dag terug! Met zo‘n klein bedrag, voor zo‘n geweldige bouwkundige tekentool, kost nadenken elke dag geld. Als u af en toe gebouwen moet tekenen en liefst in 3D, bestel de nieuwe SketchUp 2014 dan met deze Dibac-plugin. Het product staat voor € 45,-- vermeld op het bestelformulier, zodat u in één keer alles kan bestellen. Geen zorgen: het werkt ook gewoon op Windows XP.

Klik voor de demo van Dibac for SketchUp op Youtube
Bekijk Dibac for SketchUp op Youtube
.


Meubels maken met SketchUp
15/11/13 Bent u meubelmaker of houtbewerker of heeft het vak uw interesse, kijk dan eens hoe de Amerikaanse meubelmaker Joe Zeh omgaat met SketchUp. Hij heeft een hele serie leerzame video‘s gemaakt van zijn SketchUp-werk. Op zijn website vindt u ook zeer bruikbare 3D modellen van houten meubels.
Klik voor de eerste leerzame video van Joe Zeh


Je droomhuis ontwerpen met SketchUp
Bent u architect of vindt u het gewoon leuk om uw eigen droomhuis te ontwerpen, neem dan een voorbeeld aan het werk van de Zweedse architecte in opleiding, Christina Eneroth. Ze is op jonge leeftijd al begonnen met haar droomkasteel en die hobby is uitgegroeid tot een onvoorstelbaar kasteeldorp, waar een schitterende video van is gemaakt door het bedrijf RenderLights.
Klik voor de video van het droomkasteel van Christina Eneroth


SketchUp niet meer gratis!
23/10/13 SketchUp 2013 is beschikbaar en daarmee verandert vrijwel alles, behalve de software zelf. Het meest opvallende is dat de gratis versie niet meer voor het werk gebruikt mag worden! Die gratis versie heeft tevens een nieuwe naam: SketchUp Make. Alleen kinderen en hobbyisten mogen SketchUp Make nog gratis gebruiken. Verder is vanaf deze versie 1 jaar onderhoud verplicht, wat de eerste aanschaf dus iets duurder maakt, maar SketchUp blijft met afstand het beste 3D ontwerpprogramma voor zijn prijsklasse.

Als je 3D wil gaan ontwerpen, begin je op zijn minst met SketchUp. SketchUp is het vertrekpunt van waaruit je eventueel de stap maakt naar de grotere, veel duurdere 3D ontwerpsystemen, die ook nog eens een stuk ingewikkelder werken en dus tijd kosten.

Dus, de drie gouden tips:
 1. voor 3D: geen Revit kopen als u SketchUp nog niet kent.
 2. voor 2D: geen AutoCAD kopen als u GstarCAD nog niet kent.
 3. voor PDF: geen Adobe kopen als u Bluebeam nog niet kent.

SketchUp Pro 8 nergens goedkoper: €299,--

12/3/13 Vanaf de tweede licentie betaalt u bij IDEOMA nog slechts 299,-- euro excl. BTW. Bestel nu meteen!

SketchUp Pro is in tijden niet zo goedkoop geweest, dus pak dit voordeel en bestel snel via het formulier op deze pagina. Denk daarbij ook eens aan combinatie van SketchUp en GstarCAD: 3D ontwerpen doet u met SketchUp en 2D technisch tekenen met GstarCAD. De uitwisseling verloopt via de Open DWG-standaard. GstarCAD 2011 Professional krijgt u van ons samen met SketchUp voor mooie bundelprijs. We maken graag een offerte voor u!

Meer dan 50 gebruikers? Overweeg een netwerklicentie
We maken graag een messcherpe offerte voor u, als u grote aantallen gebruikers met SketchUp wilt uitrusten. Vanaf 50 licenties kan dat ook als "concurrent user" netwerklicentie voor uw hele organisatie.

Google SketchUp naar Trimble

12/9/12 SketchUp heeft na zes jaar Google opnieuw een andere eigenaar: het Australische Trimble. Daardoor zult u de naam Google SketchUp niet meer aantreffen, maar gewoon SketchUp. Ook het logo is veranderd.
Trimble is vooral bekend bij de landmeters onder ons vanwege de slimme en nauwkeurige meetinstrumenten en software voor het verwerken van landmeetkundige meetgegevens. Maar ook constructeurs zullen Trimble kennen. In 2011 werd Trimble al eigenaar van het BIM-pakket voor staalconstructies, Tekla. Behalve een icoontje op de openingspagina is SketchUp nog niet zo goed zichtbaar op de algemene Trimble-site, maar we nemen aan dat dat binnenkort gaat verbeteren. Laten we hopen dat het team van ontwikkelaars dat aan SketchUp werkt zich een serieuze plaats weet te verwerven binnen dit enorme bedrijf!

SketchUp is geen solid modeller

12/1/09 Wie met SketchUp aan de slag gaat zal misschien tegen het probleem oplopen dat SketchUp alleen maar vlakken maakt. Voor heel veel situaties is dat geen enkel probleem, maar bijvoorbeeld als u een 3D print van uw model wilt laten maken of het model wilt uitwisselen met solid modelling pakketten als Pro/Engineer, SolidWorks of Inventor, dan wordt dat erg lastig. Kijk in dat geval eens naar SpaceClaim. Dit pakket is wel een stuk duurder dan SketchUp, maar het is helemaal gemaakt voor het maken van 3D volumemodellen, inclusief de aanzichten, doorsneden en maatvoering. Met zijn € 2.400,-- is het nog altijd zeer betaalbaar.

Nieuw: SketchUp 7

18/11/08 De nieuwe versie van SketchUp Pro is uit, met ondermeer dynamische componenten! Daarmee wordt SketchUp Pro precies wat we verwachten: een steeds krachtigere 3D tool tegen een zeer lage prijs. Een update kost slechts € 65,-- excl. BTW. Wij leren u graag hoe het precies werkt.

Nieuw t.o.v. SketchUp Pro 6:
 • Parametrische componenten, waarmee u het gedrag van de componenten in uw model kunt defini�ren. Zo kunt u ramen en deuren maken die open en dicht gaan, trappen die automatisch meer treden weergeven als u ze hoger maakt, hekken die meer spijlen geven als u ze langer maakt. Ook kunt u componenten maken met een keuzelijstje eraan om ze van type te veranderen.
 • Van de gebruikte componenten en hun attributen kunnen nu rapporten worden uitgedraaid.
 • Integratie met Google 3D Warehouse, de gigantische 3D bibliotheek. Het online zoeken is nu direct mogelijk en u kunt uw gevonden modellen nu in lokale collecties opslaan.
 • Modellen die u zelf toevoegt aan het 3D Warehouse blijven nu ook uw naam bevatten, dus meer "ere wie ere toekomt".
 • Randen en lijnen die elkaar kruisen in hetzelfde vlak, breken elkaar nu ook
 • Texturen kunnen nu uniek worden gemaakt en voorzien van anti-aliasing voor een betere weergave.
 • Uitvoer naar PDF
 • Er kunnen nu templates worden gemaakt, waarin u uw huisstijl kunt vastleggen.
Kortom, de moeite van het downloaden en installeren ruimschoots waard.

SketchUp en GstarCAD een handig span

11/7/08 Wist u dat u in SketchUp Pro een model kunt doorsnijden en die doorsnede vervolgens kunt binnenhalen in GstarCAD? Daarbij worden doorgesneden componenten, bijv. kozijnen, blokken in GstarCAD. Dat is erg handig. Dat maakt het mogelijk om in een vroege fase van het ontwerp 3D te werken met het gebruiksvriendelijke SketchUp en later 2D verder te gaan in met GstarCAD, dat weer veel geschikter is voor technisch tekenwerk. Denk alleen maar aan de QDIM-functie (Quick Dimension), waarmee u in ��n opdracht een hele doorsnede kunt maatvoeren. En als het er een keer echt gelikt uit moet zien, dan activeert u SU Podium in SketchUp. Wilt u de hoeveelheden weten om te kunnen berekenen wat het project gaat kosten, dan doet u het uittrekwerk in GstarCAD met Hoeveel.

En het leuke is: we praten voor deze vier programma's bijelkaar nog niet eens over 2000 euro!

Mooie plaatjes nu ook vanuit SketchUp

7/11/07 We kunnen u sinds kort een interessante plugin leveren voor SketchUp Pro voor het maken van fotorealistische afbeeldingen. Dit programma heet SU Podium en werkt volledig vanuit SketchUp. Bekijk hier de voorbeelden gemaakt met SU Podium.

SketchUp - Van foto naar 3D model!

21/5/07 De nieuwe fotomatchfunctie al ontdekt in SketchUp Pro 6? Het is beslist de moeite waard om u even in deze functie te verdiepen, want u bereikt hiermee veel sneller een veel beter 3D resultaat. Op dinsdag 12 juni a.s. kunt u bij ons terecht om deze en andere functies van SketchUp door te nemen. De ochtend is voor beginners en de middag voor gevorderden. Klik hier om u aan te melden.

De originele foto vanaf de grond genomen:
Afbeelding vergroten
... en het 3D model in SketchUp Pro:
Het 3D model na PhotoMatch in SketchUp

22/6/06 Lees in dit document wat er nieuw is in SketchUp Pro 5 en de verschillen met de gratis versie.

15/3/06 @Last Software, de makers van SketchUp, is overgenomen door Google! Kijk eens naar Google Earth en de Google Earth-plugin voor Sketchup om te begrijpen waarom. Dat wordt een klapper! Maak een SketchUp-model van uw gebouwen en publiceer ze op Google Earth. Nog even en iedereen kan 3D om en door uw gebouw lopen via Google Earth. En wat te denken van de SketchUp-plugins voor Autodesk ADT, ArchiCAD (Graphisoft), Vectorworks (Nemetschek) en ArcGIS (ESRI)? Kijk op www.sketchup.com voor het overzicht van de plugins.

30/1/06 SketchUp versie 5 is alweer enige tijd uit. Nog handiger en nog goedkoper.
Bekijk deze video van SketchUp Pro en u zult zien dat u meteen enthousiast wordt!Hieronder een voorbeeld van een 3D component dat u kunt vinden in het 3D Warehouse van SketchUp. Klik op het plaatje en wacht even tot het 3D model is geladen. Zodra het SketchUp logo verdwijnt kunt u het 3D model van alle kanten bekijken.


Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv